Кадър: Нова твСърбия ще финансира медии на български език в Западните

...
Кадър: Нова твСърбия ще финансира медии на български език в Западните
Коментари Харесай

Сърбия ще финансира медии на български език

Кадър: Нова тв
Сърбия ще финансира медии на български език  в Западните околности. Това стана ясно от визитата на сръбския президент Александър Вучич у нас.

" България мъчно ще откри по-лоялен и непосредствен другар от Сърбия ", разгласи президентът на Сърбия, а българската страна поддържа Сърбия в напъните да стане член на Европейски Съюз, оповестява Нова тв.

По време на визитата президентът Румен Радев и сръбския му колега демонстрираха другарски връзки. Изводите след срещите –  транспортните връзки сред България и Сърбия би трябвало да се подобрят , както и икономическите условия на българското малцинство в Западните околности, съобщи Нова тв.

" Българското национално малцинство в Република Сърбия би трябвало да се усеща като вкъщи си ", съобщи Александър Вучич.  

Затова в регионите с българско малцинство сръбската страна ще финансира основаването на медии на български език. Цялата електрическа система по жп линията Ниш-Босилеград ще бъде сменена, а  сръбската автомагистрала до контролно-пропусквателен пункт " Градина " ще бъде приключена.

За да потвърди положителните желание на дело, сръбският президент предложения българския си сътрудник освен в Белгард, само че да посесят дружно и Димитровград и Босилеград.

" На място трябва да забележим към този момент практическите стъпки за възстановяване на живота на хората, които живеят в тези райони ", съобщи Румен Радев. 

Подобряването на правата на непознатите малцинства в Сърбия  е едно от изискванията за участието на страната в Европейски Съюз. Отношенията с Хърватия също са тематика на взаимни искания. Те стартират от разногласия за границата по река Дунав и стигат до обвинявания за военни закононарушения по време на войните за разпада на Югославия.

" Позитивното е, че министър председателят Александър Вучич преди няколко дни събра кураж и посети Хърватия. Това беше един комплициран ход, тъй като в Хърватия той не е долюбван, даже го смятат за отговорен за  гибелта на избрани хърватски жители ", коментира бившият дипломат на България в Албания и Косово Боби Бобев.

Най-важното изискване за завършването на договарянията с Европейски Съюз обаче остава  нормализирането на връзките с Косово.

" Ако някой смята, че решението на Балканския полуостров е в това Сърбия да изгуби всичко и да остане унижена, а останалите да завоюват и да са удовлетровени, считаме че тогава не може да има решение ", съобщи Вучич. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР